Bukan nak mengata orang lain tetapi diri ini sendiri pon makin hari makin berisi
.
Apabila search-search kat internet tadi ada beberapa perkara yang perlu kita tahu kenapa kita menjadi gemuk.
1.Makan melebihi keperluan Tubuh
Makan berlebihan atau tidak mengamalkan pemakanan yang sihat antara punca berat badan bertambah.Untuk mendapatkan berat badan yang ideal, kamu seharusnya menghindari makanan yang mempunyai kandungan lemak yang tinggi,bersantan dan berminyak.
2.Kurang Menggunakan Tenaga
Pekerjaan yang dilakukan hari-hari akan mempengaruhi gaya hidup seseorang.Kurang melakukan aktiviti fizikal akan menyebabkan proses pembakaran kalori terganggu.Umumnya kandungan kalori yang berlebihan yang tidak diimbangi dengan aktiviti fizikal akan menyebabkan tubuh menjadi berisi dan gemuk.
3.Faktor Keturunan
Faktor keturunan juga mempengaruhi rupa bentuk badan seseorang.Penyelidikan yang dibuat di Amerika Syarikat membuktikan bahawa anak-anak dari keturunan ibu bapa yang bertubuh normal mempunyai 10% peluang menjadi gemuk.Peluang itu akan bertambah menjadi 40-50% jika salah seorang daripada ibu bapa mengalami masalah berat badan.Dan akan meningkat menjadi 70-80% jika kedua-duanya menghidap obesiti.
4.Metabolisme yang rendah
Kadar metabolisme yang rendah akan mengakibatkan tenaga yang masuk ke dalam tubuh lambat menjadi glikogen menyebabkab menjadi lemak.Mereka yang mengalami masalah obesiti mempunyai metabolisme yang rendah kerana mereka tidak bersenam atau mengamalkan diet yang seimbang.Ini sekali gus mendedahkan mereka untuk mengalami masalah obesiti yang lebih serius.
Tips nak kurus badan? Bersukan la jawapannya.

09/03/2009 at 2:48 PM
Hello,
Cool blog, I just found it and I'm already a subscriber
I recently shed 30 pounds in 30 days, and I want to discuss my weight loss success
with your readers. I wrote up my experience
on my blog, and I would love your suggestions!
If I can lose that much weight then anyone else can too. Whatever you do, don't give up and you WILL
achieve all your weight loss goals!
Thanks for reading,
Joan
14/03/2011 at 2:06 AM
@Weight Loss Success, Hi, what is your blog call? Trying to loose weight too. I am currently 75 kg. TQ
22/03/2009 at 7:24 PM
Kena mulakan aktiviti bersukan nie…
<abbr>hazman aka species1980’s last blog post..Belajar Blog dot com – PRAKTIKAL</abbr>
13/06/2009 at 3:43 AM
sian laki dlm gamba tuh..peratusan diri dlm kadaan bahaye amat tinggi…hehehe….
30/11/2009 at 10:49 AM
mcm 2 pulak,,,,
mcm mane nak angkat bininye
kalau nak bersalin nanti
he he
kene sediakan forklif…
angkat ngan katil sekali
02/01/2011 at 8:40 AM
oi! tips menarik! tapi tu gambar lucah tu….. budak2 kecik ada termasuk dlm blog ni….webmaster/admin tolong edit gambar tu… nanti org komplen dlm forum2 naya je…huhu
02/01/2011 at 9:33 AM
@matbinabadan, maaf yea dengan gambar sblm ini…saya dah tukar…