Home » Isu Semasa » Dalam Negara » Harga dan Perbandingan Minyak Petrol RON95 vs RON97
Harga dan Perbandingan Minyak Petrol RON95 vs RON97

Harga dan Perbandingan Minyak Petrol RON95 vs RON97

Sebagaimana yang semua maklum harga minyak petrol RON97 mulai 1 september 2009 akan dinaikan kepada RM 2.05/liter manakala RON92 yang berharga RM1.70/liter diganti dengan RON95 yang berharga RM1.75/liter RM1.80/liter.

Apakah yang dimaksudkan dengan RON sebenarnya?

RON merupakan ringkasan dari RESEARCH OCTANE NUMBER. Octane number ini ialah ketahanan minyak tersebut sebelum ia meletup atau dengan kata lain dinyalakan.

RON97 bermakna minyak ini lebih tinggi ketahanannya berbanding dengan RON95 atau RON92.

RON yang tinggi dicipta untuk mengelakan berlakunya nyalaan pramatang dan pada asalnya diciptakan untuk kereta yang berkuasa tinggi seperti kereta-kereta lumba dan sport.

Jadi, tidak bermakna menggunakan RON95 tidak bagus untuk kereta anda. Anda boleh periksa balik minimum RON yang diperlukan untuk kereta anda.

Anda boleh cek sama ada model kereta anda sesuai atau tidak dengan RON95 dalam jadual dibawah :

RON model 125x125 Harga dan Perbandingan Minyak Petrol RON95 vs RON97RON model 2 125x125 Harga dan Perbandingan Minyak Petrol RON95 vs RON97RON model 3 125x125 Harga dan Perbandingan Minyak Petrol RON95 vs RON97

Mungkin anda semua ada info yang lebih untuk dikongsi bersama mengenai isu kenaikan harga minyak dan jenis minyak ini.

Apa pula kata anda perbezaan penggunaan minyak RON95?

25 comments

  1. Kalau la ada 40 orang macam Ruzaimi..pasti rakyat Malaysia akan berasa bangga yang amat sangat!!! kahkahkah..
    - Dah memang pun tugas pemimpin menjaga rakyat..bukan menjaga kroni saja.
    - Dah memang Malaysia pengeluar minyak, kenapa nak bandingkan harga dengan Singapore / Thailand yang bukan pengeluar minyak.. sepatutnya harga minyak di Malaysia lebih murah dari Singapore / Thailand.
    Jika harga minyak meningkat naik dalam pasaran dunia, pulangan keuntungan kepada hasil pendapatan Malaysia makin bertambah sebab Malaysia adalah pengeluar minyak..
    - Dah kenapa nak bandingkan harga minyak Malaysia dengan Venuvela? Memang la harga minyak di Venuvela murah tapi harus diingat berapa pendapatan per kapita di Malaysia dan pendapatan per kapita di Venuvela?

  2. kapitalis ke??

    ruzaimi…org kite ni pakai jet ke??

    nk pakai keta pom susah sbb myk mhl..jd kena la pakai motor..baru nmpk maju kan??

    sbnrnye skng ni org dh x pikir nk tgk bangunan tinggi2..mewah2..bukan org melayu kite ni yg dpt duduk..org asing jgk..maju ke tu??

    kite jual myk gred A..kite pakai gred C..kire adil la kan??

    xyah la amik contoh negara bkn pengeluar..tgk la contoh Brunei..duit sape lg besar??

    alhamdulillah la..even myk ttp naik,sy msh mampu pakai keta..tp pakcik2 kt kmpung..mak ayah kita??tu nasib dok kt kmpung..bleh lg mkn nasi pagi rege 2ringgit..kt bndr ade bleh dpt?

  3. undergrounders mujah

    hahaha…..!
    dulu2 masa mahathir rules kita mcm2 perkara -ve yg kite lemparkan kat mahathir. sistem pemerintahan rejim mahathir lah!, ular mamaklah!, & ntahapapa lg ntah. skg bru aku jmpa ant org mcm kuzi tu hah! pastu pak lah amik alih tmpt mahathir. perkara sama gak yg rakyat buat ms mahathir ruled. pastu pak lah blah bg kat najib 1malaysia & korang rakyat malaysia buat perkara yg sm jgk mcm ms mahathir & pak lah ruled. spt mn pemimpin spt i2 jgk la rakyat. kite beli keta ke motor ke umah ke dgn cara byr ansur2. kite buat loan kat mn2 kite rase blh bg kite loan. kemudahan2 yg kjaan bina ni dgn brg2nya toolnya kuli2nya dibayar gn duit. xkan byr gn pkai sistem barter kot…dh tntulah pm buat loan. kat mn? kt bank dunia! mgkn 2 ant sb kite ni mgalami kenaikan brg2 yg x tntu hrganya. bkn psl petrol je…! x caya tgklah ms harga petrol rm2.70 dl rmai org ckp klu minyk trn sume ikt trn tp skg hrga mnyak rm1.80-rm2.05 brape byk yg trn sume?! LU PIKIR LAH SENDIRI!!!

  4. Saya menggunakan kereta wira 1.5GLI tahun 2003. Pakai minyak RON95 kereta menjadi tidak pick up dan susah dihidupkan di waktu pagi. Kurang kuasa bila mendaki. Bila gunakan RON97 kereta tidak meragam dan beroperasi seperti biasa hanya harganya agak mahal. Oleh itu bukan kereta mahal sahaja perlu gunakan RON97 kereta murah memerlukan juga. Kerajaan sepatutnya bagi subsidi minyak RON97 juga.

  5. Kalau yer pun nak ganti RON92 ngan RON95, jangan la plak p ganti RON97 ngan RON95. Nak cari stesen minyak ader RON97 pun dah payah. Sampai the ONLY petronas kt cyberjaya pun semua pam RON95. Sampai Shell nak jual V-Power pun takot. hahaha… Primax3 pun nanti2 jd cam minyak tanah (dulu2 ader aper stesen minyak jual kerosin)… aper kes ni, taktik nak promosi RON95 dari pengeluar minyak? Diaorg taknak rugi… tp saper yg merugikan diaorg? jeng jeng jeng..

  6. kalau toyota caldina zt (bukan turbo) boleh guna RON 95 ke tak.dlm list tak adalah caldina.Sape2 tolong.

  7. mmg kite negara pengeluar…. tapi minyak malaysia kebanyakkan bermutu tggi utk kegunaan jet… kapal terbang, jet pejuang,dll…

    ape lg persoalan… emmm… buit petronas??? tu bukan kerajaan punye seratus peratus… skrg dah jd separuh swasta… ape yg die bayar tu cume royalti…. keuntungan bukan malaysia punye… tapi petronas punye…. petronas untung banyak bukan minyak dari malaysia jek, tapi dari macam2 negara… sbb tu korang perasan untung byk tapi bg kat malaysia sikit… tu royalti jumlah minyak petronas ambik dari malaysia….

    ape lg??? kalo org sedar diri ikut kemampuan, takkan ade rase tak cukup.. kalo dulu rase bleh jalan2 bwk kete, kalo skrg tak mampu, kurangkan la…senang… kalo baget skrg lebih kat minyak sbb naik harge, kurangkan la kat lain… bil phone ke, topup ke….kalo tak mampu gak bawak kete pg keje, pakai moto… kalo nk ikut kemampuan la.. terpulang…

    dah naik 30sen pun, kerajaan tetap tggung subsidi lebih 100juta sebulan….tak pasti… tapi macam 300 juta…. kalo kite ambik paling kecik la 100 juta, setahun 1.2bilion kerajaan kuar utk rakyat…. tu baru minyak… benda len2??? gula??? dll… pkirkan… tapi dgn kerajaan skrg yg begitu dedikasi, tetap jugak membangunkan negara smpai skrg… tgk indon??? ape cite die??? hasil cukai jek dah tggi tapi sbb tukar2 kerajaan sebelum nie, hancur rakyat…

    kalo nk murah duk la venuzuella… mgkin 50sen seliter… tapi dgn minyak murah cam tu, kadar seludup tggi… pemberontak jual minyak utk dana dieorg beli senjata… korang jalan2 kene serang…

    bersyukur la dgn ape yg kite hadapi skrg…. abis kalo kene banjir ke, kene ribut ke… rugi byk… nk salahkan sape??? terima dgn hati yg redha… amin…

  8. Salam…

    Btol kate saudara timur…sy setuju 100%…negara kita la salah satu negara yg bg subsidi minyk kt rakyat…klu negara lain haprak takde…tp pe2 pn aku tetap rase mahathir jgk terbaik jd pemimpin M`sia…Klu la die diberi peluang tuk jd pemimpin smula aku yakin negara kite leh jd negara maju 2020 nnti…Klu najib aku blom tgk lg pemerintahan die skang sb die pn bru naik kn…so kite tgk je la dulu…die leh x jd PM terbaik mcm Mahathir…Hidup Mahathir!!!!

  9. Ya, sekarang pon dalam process menjana perubahan… Semoga Allah membantu hambaNya yang benar dan TERTINDAS… HAPUSKAN ISA!!!

    Regards,

    Nuarbest
    http://www.affiliateworldcentre.blogspot.com/

  10. lor… abis jalan kau lalu tu??? bandar2 yg naik, bantuan dihulur, kalo kite jual minyak kat rakyaat sendiri… maka takde la internet korang main skrg nie… mundur… macam burma (myammar)…

    dulu burma kene jajah british dan merdeka dulu dari malaysia… cendikiawan malaysia mase tu tak yakin malaysia bleh berdiri dgn sendiri kalo british kuar… tapi dibuktikan dgn kesungguhan, kite aman damai serta maju….

    kalo kau pg indon tu, fuh… hancur… budak 7 thn start merantau ke bandar hidup jalanan… bersyukur lah…

    lg pun, kalo korang hidup kat negara len, baru korang rase bertuah bumi malaysia….

    kat CHINA gula sekilo rm5**

    minyak kite la antara temurah…

    org singapore sibuk2 tuang penuh kat jb sblum balik singapore… bersyukur la….

    kalo beli barang bersampul sibuk bukak bungkusan nk elak cukai…. sbb die tau beli kat malaysia murah…. bukan sebab duit die besar, tapi memang murah….

    minyak kat thai pun lg mahal dari malaysia…

    gula thai pun lg mahal dari malaysia….

    sebab tu seludup jual sane sbb lg mahal harga kat sane….

    ade ke rakyat malaysia jd pendatang ke negara len???

    sampai berjuta2 org kuar negara cari nafkah???

    ade ke??

    dgn duit jualan minyak ke negara lain la antara nya negara kite makmur macam nie…

    dimaklumkan minyak negara kite bermutu tggi dan sesuai utk kegunaan JET seperti kapal terbang dan len2…

    ok la… tu jek kot… salam….

    • salam…

      mmg betul kata saudara 2..

      kalau org senang mcm saudara, takat naik 30sen mmg xde masalh..

      tapi bagi saya org yg susah amat terasa, tiap2 bulan bajet saya sekian2, bila di tambah kenaikan petrol,dan harga barang tidak trun…bajet sya bertambah, pendapatan hanya seberapa..

      saya tetap bersyukur sbagai rakyat malaysia, tapi..cuba pikir bagaimana untuk golongan yg kurg termampu ini..

      saya tahu untung petrinas berbilion, tapi tidak sampai separuh pn dari keuntungan itu di salurkan pada pembangunan…sila peka terhadap masalah ini,sila buat kajian..

      bagi saya org yang taraf bawahan,tiada siapa mahu dgr apatah lg layan aduan saya..sya harap encik orang yg senang dan berkemampuan boleh bawa perkara ini ke atas…

      rakyat yg di utama kan..siapakah rakyat yg di utama kan?…

    • Ruzaimi, pendapat aku, harga minyak malaysia tak perlu ikut harge minyak dunia pade beberape keadaan kerana malaysia adalah negara pengeluar minyak.

      Tak seperti singapore, thailand(baru2 je ada), dan negara2 yang kau sebut.. Contoh, kalau negeri tgganu jual kepok lekor berasaskan ikan pure, dapat harga murah sebab die pengeluar dan raw material pun dari sane, di bandingkan selangor yang ikan datang dari luar, kalau nak buat kepok lekor mcm tgganu mesti lah mahal sebab raw materialnya dari luar… Btul Gula kat thailand mahal, minyak pon mahal, tapi buahnya, berasnya.. mak ai, murah beb sbb die pengeluar…

      Duit rakyat masuk poket pemimpin, Projek haram banyak sgt, pasal tu ler rakyat kene tanggung semuanye naik2.. tenkiu..

  11. nak tak nak minyak tetap naik. Tapi ke mana untung berbilion duit minyak yang menjadi persoalan.

  12. harga minyak dunia naik dan turun tu biasa la.

    gomen tanggung subsidi dah lama utk rakyat sbb tu mmg dah kita dpt untung dari minyak kita.

    bila harga minyak pasaran naik, harga barang naik.

    bila harga minyak turun, harga barang tak turun.

    contohnya yg masa harga minyak naik smp 2 ringgit lebih dulu, harga barang melambung, bile dah turun, harga barang sama je kan, x turun.

    pendapat peribadi:

    sbb tu la rakyat marah naikkan harga minyak. tgk 2,3 bulan lagi, takpon 6 bulan lagi, harga turun balik. masa tu xde la peniaga nak turunkan harga barang. tetapkan harga minyak macam dulu la elok. kalo minyak murah, gomen tanggung subsidi yg secara relatifnya kurang. kalo mahal, tanggung mahal sikit. kata kita ni 1malaysia, rakyat didahulukan. tambah2 lagi dekat nak raya ni harga minyak dinaikkan. peniaga apa lagi, mestila naikkan harga barang, xleh salahkan diorg.

    -aku yang mempunyai pendapat-

  13. skrg nie harga naik turun bukan sebab kerajaan… tapi harga semasa…. kire beruntung masih ade supsidi… kalo singapore, takde langsung… rm2**…. mahal….

    minyak negara kite berkualiti tinggi utk jet… bermaksud kapal terbang dan len2…. kalo jual minyak sendiri kat rakyat sendiri, takkan ade la MALAYSIA maju 2020…. 2090 pun susah nk capai….

    dangar cite harga minyak naik 100% lebih… tapi naik cume 30sen utk ron97…. kalo takde subsidi… harga minyak mgkin rm 3**….

    bersyukurlah rakyat malaysia….amin….

  14. Tak prasan plak harga dah naik .. aku isi minyak malam td kul 1 pagi ..

  15. Eh! RM1.80 eh? Bukan RM1.75? Ha-ha. Kalau macam tu, aku dah untung RM0.05 lah sebab isi semalam.

  16. belum pernah test RON95 tp nampak gayanya kena test le juga ..

    dulu ada leaded dan unleaded

    skrg semua dah unleaded tp performance tak tahu le lagi :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge
Scroll To Top