Home » Isu Semasa » Dalam Negara » Maxis,Celcom dan Digi Broadband – Mana yang Terbaik
Maxis,Celcom dan Digi Broadband – Mana yang Terbaik

Maxis,Celcom dan Digi Broadband – Mana yang Terbaik

Broadband yang terbaik di Malaysia ? Ini pool yang saya ambil di forum carigold dan jawapannya berpihak kepada kepada celcom broadband.

Gambar penuh klik sini

Walaupun banyak komen mengenai masalah broadband yang dapat kita lihat tetapi ternyata maxis vs celcom vs digi masih berpihak kepada celcom dikalangan penguna Malaysia.

Merujuk kepada komen di post masalah broadband saya menjawab bagaimana hendak terminate atau tamatkan perkhidmatan dengan celcom broadband.

Ini berdasar apa yang saya lakukan sebelum ini apabila saya pada mulanya ingin tamatkan perkhidmatan dengan celcom.

1. Dail 1111 untuk bercakap dengan operator celcom

2. Cakap nak tamatkan perkhimatan celcom broadband. Nanti operator akan cakap supaya anda tunggu panggilan dari bahagian careline. Biasanya pada keesokan harinya baru careline akan telefon anda.

3. Nanti dia akan suruh fakskan satu surat rasmi lebih kurang macam ni :

Mazuki Bin Mustaffa

114 Kg Baru Kuala Abang

23050 Dungun

Terengganu

__________________________________________________

CELCOM MALAYSIA BHD

KUALA LUMPUR                                                 Tarikh: 03 Sept 2009

BAHAGIAN CARELINE

Tuan,

Pembatalan Akaun Celcom Broadband

Berhubung dengan perkara diatas, saya seperti mana nama di atas ingin membuat pembatalan akaun Celcom Broadband  saya gunakan selama ini.

2.            Berikut merupakan maklumat berkenaan dengan akaun celcom broadband saya :

Nama : Mazuki Bin Mustaffa

No Kad Pengenalan: xxxxxx-46-5846

No Tel Broadband: 013-xxx 4612

3. Antara sebab pembatalan akaun broadband yang saya gunakan kerana kualiti perkhidmatan yang diberikan tidak memuaskan.

Sekian, terima kasih

Yang benar,

_________________

(MAZUKI MUSTAFFA)

Contoh surat rasmi ni.

Fakskan ke no (lupa daaa). Tiada bayaran atau cas dikenakan.

Macam kes rakan saya pula, dia tidak terminate/batalkan perkhidmatan dengan celcom broadband tetapi dia hanya hold penggunaan celcom broadband dan dia bagi alasan modem hilang. Jadi bila-bila masa boleh aktifkan balik tidak perlu untuk register baru.

22 comments

  1. Lecehnyer nak terminate pun kena buat surat!

    • pada awalnya dia suh buat surat…tapi saya tak faks pon surat tu…dia kol n terus terminate…cuba la kol celcom tanya camne….rasanya dah tak perlu buat surat

  2. eh, kalo kt kwsn kg kn, ptutnyer gne broadband ape yer..?

  3. kalau nk tul2 puas at, try ar streamyx kwn2… mmg die bkn broadband, tp kan skang da byk tmpt yg provide wifi, so kalau lepak kat uma surfing, streamyx mmg besh… ag lak tuk student skang streamyx ade wt promotion ley dpt netbook ag (unicool pack). tuk student, 4mbp br rm 88 je.. sebelum ni ak guna p1 wimax monthly rm 99 cam hampeh je.. menyakitkan at sgt.. depend kat u all, juz bg cadangan, xsalahkan…

  4. Salam bro,

    dari pengamatan aku maxis broadband lebih laju dari celcom sekarang.

    Tapi kedua-duanya ada kelemahan masing-masing..

  5. kalau digi edge laju x kalu compared ngan celcom edge? sbb aku hnya guna celcom edge slow tersangat2…

  6. aku pun tak paham ngan celcom broadband punye limit..aku guna berpuluh2 GB elok je laju dia cam biasa..ntah apa fungsi limit tu pun aku tak tau la..tapi celcom mmg yg terbaik..cuma pengguna perlu bijak je nak paham dia punye macam2 tu..banyak kona2..kena ikut la kona skali baru tak terbabas..hehehe

  7. celcom cam sial..aku dapat u pax pown pkai plan bese je cam taik pg cel centre pon ckp under arrangment PUKIMAK celcom..nak tanak kena pkia pasal contact no.mlas nak tukar

  8. maxis memang kedekut

    tapi digi???

    gune lebih kene caj???? wtf!!!!

    ha ha 5gb ke????

    rasenye aku dah download movie dan game lebih dr 20gb

    masih dapat speed mcm sblm capai 5gb.

    korang ada yang pernah x?????

  9. maxis memang kedekut

    tapi digi???

    gune lebih kene caj???? wtf!!!!

    ha ha 5gb ke????

    rasenye aku dah download movie dan game lebih dr 20gb

    masih dapat speed mcm sblm capai 5gb.

    korang ada yang pernah?????

  10. masaalah besar dengan ketiga-tiga service provider ni sebab dia orang share bandwith voice dan data. Bila waktu puncak semuanya hampas..tapi nak buat macam mana, inilah yang kita ada setakatni. Buat masa ni kalau nak "upload" yang paling laju, kalau dalam liputan 3G Digi,guna digi kerana Digi dah mula guna "HSUPA". Kat pantai timur ni abang guna celcom je la, Coverage dan waktu puncak tak sehebat pantai barat.

  11. klu ikutkan buat mse skrg ni mmg celcom yg agak terbaik dari digi or maxis..tpi lepas dari 5BG mmg hampeh..slow..knp lah dorang xwat unlimited download..mst ramai lg org akn guna…

    rasenye celcom xrugi pn klu buat mcm 2..

  12. modem hilang? tak terfikir aku alasan nih..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge
Scroll To Top