Home » Isu Semasa » Dalam Negara » Adik Adi Putra Dalam Rancangan AC Sempoi
Adobe Flash Plugin is required to see this video. Click Get The Latest Flash Player [Desktop]
or
Get The Free Flash Player Browser [Android User]

Adik Adi Putra Dalam Rancangan AC Sempoi

Anda rakyat Malaysia?? Kalau anda rakyat Malaysia rasanya nama Adi Putra kanak-kanak genius Matematik ini bukan asing lagi bagi kita. Ini bukan Adi Putra artis tu ok.

Pertama kali saya mengetahui mengenai kehebatan Adi dalam matematik ini dalam Mastika kalau tak silap dan kini Adi telah pun berusia 10 tahun.

Sekarang namanya makin popular dan beliau juga turut diundang oleh AC Mizal dalam Rancangannya di Astro AC Sempoi.

Boleh layan videonya dibawah ni :

Sajak Adi Putra : Aku Adi Putra

Boleh tengok video atas sekali.

Ramai juga berpendapat Adi patut meneruskan pembelajaranya di luar negara untuk meningkatkan ilmunya. Namun bagi pendapat saya pula Adi patut terus belajar di Malaysia sehingga dia matang kerana kita tidak mahu apa yang terjadi seperti sebelum ini “genius matematik” berulang.

Lain orang lain pendapat, apa pendapat anda??

7 comments

  1. Salam,

    Saya setuju gak dengan Mazuki. Biarle adik Adi Putra kita ni belajar kat M'sia dulu. Dekat dgn ibu bapa dia. Bagi didikan agam cukup2. Bila dah besar panjang dan boleh fikir mana baik dan buruk, boleh la sambung kat oversea nun. Sayang kalau jadi macam 'genius matematik' kat London tu. Nauzubillah hi minzalik.

    p/s: saya pun kagum dengan formula matematik Adi Putra. tak pernah terpikir pun mcm tu.

  2. bukan sebarangan budak.hebat dari aku.

  3. Budak 20 tahun pun tak berfikir macam dia…..:)

  4. ni la tuk sajak dia

    Akulah Adi Putra,

    Melayu tidak pernah lupa,

    duduk tahun satu rasanya tersiksa,

    tiada siapa peduli,

    tetapi aku bisa bedakan,

    ilmu Allah bagi dan ilmu diajar guru bermula dengan,

    A,B, C ,one,two, three,alif,ba, ta

    di mana trillion di manakah billion,

    di mana tafsir Al Quran,

    di mana doa2 para nabi para wali,

    untuk apa aku disini,

    aku berfikir rasional aku berfikir international,

    pandai aku bijak aku comel aku hanya untuk ditonton diuji dan dipuji

    aku malu alangkah ruginya mereka,

    untuk apa semua ini,

    di mana mata hati mereka,

    pujian biar bertempat,

    marah biar bersopan,

    kurang ajar biarlah berbudi bahasa,

    tersirat mereka tak nampak,

    tersurat sahaja mereka lihat,

    di mana silapnya,

    Rasulullah memimpin ummah,

    hebatnya baginda,

    pimpinlah aku,

    doakanlah aku,

    aku punya cita-cita,

    aku punya idola,

    barangkali aku kecil mereka,

    hanya ketawa,

    Allah maha perkasa,

    tahfiz Al Quran itu hebat,

    Hafaz Yaasin itu penerang hati,

    matematik itu tunjang ilmu,

    ayuh bangsaku bangunlah,

    kita bertemankan islam,

    kita penuhkan ilmu didada,

    kita jadikan melayu paling hebat di persada dunia,

    bersamaku adi putra,

    akulah modal insan,

    anak melayu jati,

    wawasan 2020,

    takkan melayu hilang di dunia,

    pantang melayu menderhaka pada sultannya,

    pemuda harapan bangsa,

    pemudi tiang negara,

    mengapa bersembunyi diri di balik ibu pertiwi,

    sejengkalpun tanahairku dijajah,

    biar putih tulang jangan putih mata,

  5. ntah ler, xtau nk bg pendapat cmne samaada ptt dihantar ke luar ngara atau tak, sebab lain org, lain sifatnya kan..sbb kalau 'genius matematik' yg dulu tu, mybe pmpn tu ada sifat lemah iman kot..tp adi ni, cam lain skit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge
Scroll To Top