Home » Variasi » Tahukah Anda? » 4 Tips Elakkan Buncit!
4 Tips Elakkan Buncit!

4 Tips Elakkan Buncit!

Perut buncit memang masalah, tak kira lelaki atau perempuan. Sebenarnya, nak cantik kena rajin dan konsisten. Tak perlu keluar duit banyak untuk belanja beli ubat atau produk untuk kuruskan badan.

4 tips mudah yang boleh membantu untuk korang kelihatan ramping dan flat sepanjang zaman. 4  je pon, takkan 4 pon malas kan.

  • Rajin buat sit up. Dekat mana mana boleh buat. Satu sesi cukup setakat 50 kali. Buat la dalam 3-4kali sehari. Kalau boring pon boleh je buat. Sambil tengok TV pon boleh.

exercise sit ups 4 Tips Elakkan Buncit!

  • Banyakkan minum air kosong, kurangkan minum yang manis-manis dan berais. Jangan minum beralkohol! Minuman alkohol memang bebas lemak tapi mengandungi banyak kalori & boleh buat¬† perut jadi boroi!

glass of water 4 Tips Elakkan Buncit!

  • Jangan minum air semasa tengah makan. Nak minum air kena tunggu sampai habis makan. Makan sambil minum membuatkan perut buncit. Kalau rasa tips 1,2 susah. Yang ini paling senang nak buat & kawal.
  • Kunyah makanan dengan perlahan-lahan. Tujuannya biar makanan itu hancur jadi proses penghadaman jadi cepat. Rasulullah ajar kunyah 44kali, sebab tu dada Rasulullah lagi tinggi dari perut.

Memang tak mampu nak buat semua tips, banyak sangatkan. Tapi aku just amalkan 2 & 3. 1 tu kadang kadang je bila rajin. Memang nampak berkesan. Tapi kalau tak jaga makan buncit lah jugak.

Note : Anda berisiko untuk mendapat penyakit kronik jika ukuran lilit perut melebihi 40 bagi lelaki, 36 bagi wanita.

2 comments

  1. ramai yang tahu pasal tips ni..cuma samada practice ataupun tidak.. selalu kan post pasal tips penjagaan makanan supaya masyarakat sentiasa alert ngn kesihatan masing2..

  2. akuh semakin buncit wooo,,

    bagus tips ni,, akan ku cuba pratikan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge
Scroll To Top