Home » Variasi » Kesihatan » Atasi Masalah Sering Kentut Dengan Betik!
Atasi Masalah Sering Kentut Dengan Betik!

Atasi Masalah Sering Kentut Dengan Betik!

Kentut adalah reaksi badan manusia yang normal, tapi kalau selalu sangat kentut pun boleh memalukan diri sendiri, terutamanya masa perut kita meragam tapi mampu ke kita nak halang kentut dari keluar? Gejala perut kembung dan sering kentut ni terjadi sebab penghasilan enzim pankreas yang tak mencukupi.

Sebenarnya getah atau enzim betik iaitu Papain, dapat mengurangkan masalah kerap kentut yang disebabkan oleh gangguan sistem pencernaan kerana Papain bersifat sama macam enzim yang ada pada pankreas manusia yang berfungsi untuk mencerna dan merangsang reaksi sel. Papain boleh diperolehi dari getah putih atau getah susu yang ada pada buah betik muda dan batang betik.

betik pic1 Atasi Masalah Sering Kentut Dengan Betik!

Kajian University of Pittsburgh Medical Center mengatakan, getah betik yang sudah diekstrak dan dikeringkan menjadi serbuk boleh digunakan untuk membantu tubuh mencerna protein dan mengubati masalah pencernaan termasuk sering kentut.

Kalau tak boleh nak ekstrak getah betik jadi serbuk kita juga boleh makan buah betik untuk dapatkan papain atau enzim betik atau ambil getah yang ada pada daun betik dengan cara merebus daun betik sampai getahnya  keluar dan  minum air rebusan daun betik tu. Boleh jugak ditambah sedikit garam mengikut selera masing masing.

Tapi Papain ni boleh menimbulkan efek sampingan untuk sesetengah orang, seperti ulser mulut, alergik, radang perut, kerongkong atau usus serta boleh bertindak balas dengan ubat-ubat tertentu dan menimbulkan risiko kesihatan yang lebih serius. Oleh sebab itu,eloklah dapatkan nasihat doktor sebelum menggunakan Papain kalau anda ada alergik atau sedang mengambil ubat-ubat tertentu.

10 comments

  1. kekadang bf ina terkentut semasa tengah hmm..mmm dgn ina

  2. @devotedlily, anda konfiden?

  3. kalau kentut berbuih ada solution tak doktor?

  4. kentut kuat ade ubat tak?

    hehe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge
Scroll To Top