Home » Berita Pelik » Highway Yang Mengelirukan (Gambar)
Highway Yang Mengelirukan (Gambar)

Highway Yang Mengelirukan (Gambar)

Kesesakan lalulintas atau lebih mudah difahami dengan istilah ‘jam’, adalah suatu kemestian yang dilalui oleh setiap penghuni bandaraya. Jika anda tersangkut dalam jam, ia mungkin akan berlarutan sehingga berjam-jam lamanya sehinggakan rekod jam di China adalah 9 hari lamanya!

Namun, kita masih lagi bersyukur kerana di Malaysia, jalanraya kita masih lagi dalam keadaan terkawal (bergantung kpd terma dan syarat) dan masih belum ada kesesakan yang berlarutan berhari lamanya. Apa-apa pun, jom kita tengok beberapa koleksi gambar ihsan dari Google Earth versi 6.0.3.2197 dimana beberapa highway yang memang anda harus elakkan!

1. Interstate 65 Louisville Kentucky (38°15’32.77″N  85°44’29.37″W)

interstate 65 louisville 500x301 Highway Yang Mengelirukan (Gambar)

2. Interstate 70 + Fairfax Trafficway Kansas (39° 6’51.55″N  94°36’59.75″W)

intertstate 70 kansas 500x301 Highway Yang Mengelirukan (Gambar)

3. McArthur Freeway Oakland (37°49’38.04″N 122°17’30.46″W)

McArthur Freeway oakland 500x301 Highway Yang Mengelirukan (Gambar)

4. Interstate 285 Atlanta  (33°53’31.24″N  84°15’33.60″W)

interstate 285 atlanta 500x301 Highway Yang Mengelirukan (Gambar)

5. Houston Tollway 59  (29°39’38.67″N  95°33’27.90″W)

houston tollway 59 500x301 Highway Yang Mengelirukan (Gambar)

6. Southwest Freeway + West loop (29°43’42.86″N  95°27’37.71″W)

southwest freeway and west loop 500x301 Highway Yang Mengelirukan (Gambar)

7. Gulf Freeway + Sam Houston Tollway  (29°36’25.36″N  95°12’18.51″W)

Gulf Freeway and the Sam Houston Tollway 500x301 Highway Yang Mengelirukan (Gambar)

8. South Loop East + Gulf Freeway  (29°41’51.36″N  95°17’12.27″W)

South Loop East and the Gulf Freeway 500x301 Highway Yang Mengelirukan (Gambar)

9. Santa Monica Freeway + Pomona Freeway + Golden State Freeway (34° 1’51.51″N 118°13’15.38″W)

santa monica freeway + pomona freeway + Golden state freeway 500x301 Highway Yang Mengelirukan (Gambar)

10. Malaysia pon apa kurangnya… Kuala Lumpur-Putrajaya Highway + Lebuhraya Shah Alam (3° 3’46.70″N 101°41’1.46″E)

kuala lumpur putrajaya highway +lebuh raya shah alam 500x301 Highway Yang Mengelirukan (Gambar)

11. Dan juga bulatan Kg Pandan (3° 8’21.79″ N101°43’10.46″E), walaupun namanya KAMPUNG pandan, tapi bulatannya buka main tak nak kalah ye.

bulatan kg pandan 500x301 Highway Yang Mengelirukan (Gambar)

12. Dan yang terakhir, kecil-kecil cili api Magic Roundabout Swindon, UK  (51°33’46.23″N   1°46’17.25″W), ada 3 buah bulatan seumpama ini di kawasan berdekatan.

magic roundabout swindon UK 500x301 Highway Yang Mengelirukan (Gambar)

magic rpundabout swindon uk 500x292 Highway Yang Mengelirukan (Gambar)

Semua yang tersenarai dalam list ini adalah sebahagiannya sahaja. Mungkin ada beratus ribu lagi laluan sedemikian seperti di Kuala Lumpur, China, dan Russia, namun jika hendak dimuatkan kesemuanya kedalam satu artikel, boleh berbuih mulut penulis sebelum boleh siap.

3 comments

  1. kat kg aku ada gak satu…nak masukan tak??

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge
Scroll To Top