Home » Berita Pelik » Kingdom Tower di Arab Saudi Bakal Bangunan Tertinggi Dunia
Kingdom Tower di Arab Saudi Bakal Bangunan Tertinggi Dunia

Kingdom Tower di Arab Saudi Bakal Bangunan Tertinggi Dunia

Ketika ini menara tertinggi adalah Burj Khalifa di DubaiĀ dengan ketinggian 828 meter. Bangunan ini direka oleh Adrian Smith dan Gordon Gill.

Adrian Smith dan Gordon Gill sekali lagi diberi kepercayaan untuk membina sebuah menara tertinggi di dunia dengan ketinggian melebihi 1000 meter. Menara yang diberi nama Kingdom Tower ini bakal dibangunkan di Jeddah iaitu bandar kedua terbesar di Arab Saudi.

Anggaran kos untuk membina Kingdom Tower dianggarkanĀ $1.2 billion dan anggaran masa untuk menyiapkannya adalah 63 bulan. Kingdom Tower ini adalah antara bangunan yang bakal menjadi mercu tanda kepada Arab Saudi dalam perancangan mereka untuk membina sebuah bandar “Kingdom City” di Jeddah.

Bajet keseluruhan untuk membina Kingdom City pula dianggarkan $20 bilion.

Gambar Konsep Kingdom Tower

menara kingdom jeddah 2 Kingdom Tower di Arab Saudi Bakal Bangunan Tertinggi Dunia

menara kingdom jeddah 3 Kingdom Tower di Arab Saudi Bakal Bangunan Tertinggi Dunia

menara kingdom jeddah 4 Kingdom Tower di Arab Saudi Bakal Bangunan Tertinggi Dunia

menara kingdom jeddah 5 Kingdom Tower di Arab Saudi Bakal Bangunan Tertinggi Dunia

Lagi maklumat mengenai Kingdom City boleh didapati di wikipedia

2 comments

  1. bodo pak arab ni.. duit tu klu digunakan untuk selamatkan pelastin ke somalia yg kebulur ke xpe gak.. ni buat bangunan tinggi2 untuk bangga diri.. memang nak kiamat..

    • BRO AMIR,
      mmg dh nmpk dr dulu lg org arab mmg mcm 2.
      nk wat mcm mana.
      org mlayu kita kat mlysia ni pun sama apa.

      apa kata tuan pengarang, bro mazuki???.

      tq.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge
Scroll To Top