Web
Analytics
Together We Share

5 Tips Mengekalkan Kebahagiaan Rumah Tangga

Kebanyakan pasangan berkahwin seolah – olah hilang fokus pada hubungan mereka apabila umur mereka semangkin meningkat. Tambahan lagi, jika mereka mempunyai anak dan berbagai beban kehidupan yang lain.

Akhirnya, hubungan perkahwinan hanya pada nama sahaja tanpa ada sinar kebahagiaan. Untuk peroleh kebahagiaan dalam perkahwinan, anda perlu sentiasa kekalkan suasana segar dalam hubungan perkahwinan anda.

Berikut ada lima tip untuk anda boleh amalkan bagi mengekalkan kebahagiaan rumah tangga:

1. Apabila anda peroleh anak, anda jangan anggap anak itu sebaga beban tetapi anggap dia sebagai ahli baru. Jangan berhenti menganggap pasangan anda sebagai pasangan walaupun anda sudah mempunyai anak. Masukkan anak dalam dunia romantik anda berdua.

2. Anda perlu faham bahawa anda akan mempunyai beberapa tugas iaitu sebagai anak pada ibu bapa, anak menantu, suami dan ayah. Jalani tugas anda dengan tenang dan jangan tertekan dengan setiap tugasan. Apabila anda tenang, bersyukur dan ikhlas, anda akan rasa bahagia.

3. Agihkan tanggungjawab rumah tangga dengan pasangan anda. Selalu bekerjasama dengan pasangan anda supaya anda berdua sentiasa bahagia dan tidak bergaduh.

4. Jangan berhenti melakukan perkara yang anda minat hanya kerana anda sudah berkahwin. Selain itu jangan berhenti bermain cinta dengan pasangan anda walaupun anda sudah ada anak yang ramai. Perkahwinan akan jadi medium paling menggembirakan anda jika anda sentiasa tenang dan memberi bahagia pada ahli keluarga anda.

5. Sentiasa adakan masa untuk keluarga supaya semua ahli keluarga rapat antara satu sama lain dan seterusnya kenal antara satu sama lain. Apabila anda kenal, anda sekeluarga akan lebih bahagia.

 

PENGUMUMAN-AMARAN-PENTING!!! Selangor2u Blog merupakan arkib artikel yang dimana kami menulis sejak 2008 dahulu. KINI kami kembali menulis root domain kami iaitu selangor2u.com. Teruskan membaca perkongsian terbaru kami di Selangor2u 2018
Kami tunggu anda disana!!!!