Kenapa PPSMI di Mansuhkan?? | Selangor2u Blog
Diskusi

Bincang-bincang,Sembang-sembang,Merungkai Segala Persoalan.Semoga Bermanfaat

Internet & Teknologi

Perkongsian Mengenai Tip Berblog,Buat Duit Di Internet/Blog, SCAM Program dan Juga Isu Teknologi Semasa

Isu Cinta

Kisah-kisah cinta,tips untuk lelaki & wanita,dating tips, tips mengekalkan kasih sayang rumah tangga

Permotoran

Automotive News – news, reviews, motoring tips Includes cars, bikes, trucks

Picture/Wallpaper

Koleksi gambar-gambar menarik,pelik,seram dan pelbagai ragam dikongsi disini

Home » Dalam Negara

PPSMI Akan Dimansuhkan Sepenuhnya Pada 2012

Submitted by mazuki on 09/07/2009 – 2:06 AMNo Comment
PPSMI Akan Dimansuhkan Sepenuhnya Pada 2012
Submitted by mazuki on Thursday, 9 July 2009No Comment | 688 views|
Share

MYmalaysian.com | Register | Login | Lost Password | Beriklan Percuma

Menurut sumber bacaan saya dari Malaysia Kini kerajaan mengakui bahawa PPSMI terdapat banyak kelemahan sejak dilaksanakan pada tahun 2003.

Melalui kajian yang dibuat juga mendapati hanya 4% menguasai bahasa inggeris melalui PPSMI. Peratusan ini sangat mendukacitakan dan bukanlah seperti mana yang diharapkan oleh kerajaan.

Antara kelemahan PPSMI sejak dilaksanakan pada tahun 2003 :

1. Jurang pencapaian antara sekolah bandar dan luar bandar dalam mata pelajaran Sains dan Matematik semakin melebar semasa dua subjek itu diajar dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) sejak 2003

2. Menteri pelajaran juga berkata laporan Trends in Mathematics and Science Study 2007 turut menyatakan kedudukan murid Malaysia dalam Sains merosot ke tangga 21 daripada tangga ke-20 pada 2003.

3. Bagi mata pelajaran Matematik pula, kedudukan murid kita telah merosot daripada tangga ke-10 pada tahun 2003 ke tangga ke-20 pada tahun 2007

4. Menguasaan murid dalam bahasa inggeris tidak lebih dari 3% sejak PPSMI dilaksanakan pada 2003

5. Tenaga pengajar sendiri tidak dapat menguasai bahasa inggeris jadi bagaimana ingin mengajar? Umpama ketam mengajar anaknya berjalan lurus.

6. Bagi mata pelajaran Matematik, pencapaian murid bandar telah merosot daripada 84.8 peratus kepada 80.9 peratus manakala pencapaian murid luar bandar merosot daripada 80.9 peratus kepada 77 peratus

Namun begitu Tun Mahathir mempertikaikan pemansuhan PPSMI ini dan mencadangkan teknologi komunikasi dan maklumat (ICT) digunakan untuk meningkatkan penguasaan bahasa Inggeris di kalangan pelajar.

Apa pun pendapat Tun kerajaan telah membuat keputusan PPSMI akan dimansuhkan sepenuhnya pada tahun 2012.

Adakah dengan pemansuhan PPSMI ini mampu memberi keputusan pilihanraya di Manik/Manek Urai yang baik kepada UMNO ??


Be Our Readers, Subscribe by Email

Blog Widget by LinkWithin
SHARE THIS ARTICLE/POST:
  • Facebook
  • MySpace
  • Twitter
  • Technorati
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Google Bookmarks
  • Live
  • Yahoo! Buzz
  • Yahoo! Bookmarks
  • email
  • PDF
  • Print
  • RSS
· Tags: , ,

Leave a comment!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Be nice. Keep it clean. Stay on topic. No spam.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar blog.


online counter | | Site Meter