Web
Analytics
Together We Share

Wanita: Keputihan Punca Mandul?

Wanita memang sinonim dengan keputihan. Setiap wanita samada dewasa ataupun remaja sering mengalami keputihan. Ini sebenarnya situasi biasa kerana keputihan bertindak untuk melindungi sel-sel dan dinding saluran faraj.

Apa Itu Keputihan?

Untuk sang teruna memang mereka tidak tahu apa apa mengenai keputihan. Tapi sedikit sebanyak perlulah ambil tahu terutamanya yang sudah berkahwin. Keputihan adalah cecair atau lendir yang di keluarkan oleh vagina yang dipengaruhi oleh  hormon estrogen dan progesteron di dalam darah wanita.

Normalkah Kalau Ada Keputihan?


Selalu orang tertanya-tanya, keputihan ni benda normal atau ini satu jenis penyakit? Ada 2 jenis keputihan yang kita kena kenalpasti. Keputihan normal terjadi 14 hari sebelum haid. Waktu itu adalah waktu subur seorang perempuan. Hormone akan melimpah ruah untuk mempersiapkan kedatangan sperma ke dalam telur. Kiranya, keputihan itu menjadi daya penarik kepada sperma. Dan, bau keputihan yang sihat ini tidak busuk.

Keputihan yang tidak sihat pula adalah keputihan yang terjadi sepanjang masa, gatal-gatal, berbau busuk yang boleh menyebabkan kurang selesa semasa hubungan seksual.Keputihan itulah yang akan menjadi punca mandul. Biasanya, permulaan terjadi keputihan tidak sihat ini kerana kelembapan di bahagian vagina, sehingga menggalakkan pertumbuhan kulat, virus dan bakteria.

Kita sebenarnya tak boleh ambil mudah tentang perkara ini, sebab lama kelamaan, bakteria atau kulat dari vagina kita boleh menyebabkan cancer / tumor/ atau ketumbuhan rahim. Bau keputihan menjadi semakin membusuk, kadang-kadang disertai tompok-tompok darah. Lebih ketara lagi apabila kita melakukan hubungan seksual sehingga menyebabkan pendarahan. Tetapi, ianya bukan sekadar bau busuk dan gatal tetapi boleh merosakkan kilang telur, sehingga menyebabkan penyumbatan sel-sel telur dan seterusnya kemandulan.

Oleh itu, sekiranya keputihan yang tidak sihat terjadi. Silalah berjumpa dengan doktor. Setengah dari kita malu nak jumpa doktor bila berkaitan dengan masalah masalah sulit dan peribadi. Tapi percayalah, malu tu sebenarnya boleh membunuh kita. Dan di sini ada beberapa tips menjaga kesihatan vagina.

Tips Menjaga Kesihatan Vagina (Miss V)

1. Sentiasa keringkan Miss V setelah membasuh, sebelum memakai pakaian dalam.
2. Sering kemaskan bulu bulu disitu, sekaligus mengurangkan risiko untuk memerangkap kotoran dan bacteria.
3. Bersihkan Miss V menggunakan sabun feminine wash 2 hari sekali. Jangan basuh tiap-tiap hari kerana akan membunuh flora normal daerah Miss V.
4. Gunakan pakaian dalam yang berkualiti. Jangan beli jenis satin sebab akan memberi kesan kelembapan dan panas yang ketara di daerah Miss V kita. Sebaiknya pilih dari jenis cotton.
5. Rajin tukar tuala wanita semasa sedang haid.

PENGUMUMAN-AMARAN-PENTING!!! Selangor2u Blog merupakan arkib artikel yang dimana kami menulis sejak 2008 dahulu. KINI kami kembali menulis root domain kami iaitu selangor2u.com. Teruskan membaca perkongsian terbaru kami di Selangor2u 2018
Kami tunggu anda disana!!!!